De Brits Korthaar

Onderstaand ziet u een rasbeschrijving van de Brits Korthaar. Onderstaand vindt u een link naar de beschrijving van de rasstandaard.

Ontstaan
De ‘Brits Korthaar’ is zonder meer al jaren de populairste kortharige raskat in Europa. Het ras is in Engeland rond de eeuwwisseling (1900) ontstaan,  oorspronkelijk gefokt uit gewone korthaarkatten. Het inkruizen van Perzische Langhaarkatten heeft gezorgd voor de massieve, gedrongen vorm en voor het ronde hoofd.

Bouw
Het zijn middelgrote tot grote katten met een zware botstructuur en stevige spieren. Ze hebben grote ronde ogen. Door de talloze stevige dekharen voelt de dichte veerkrachtige vacht enigszins scherp aan, de dikke ondervacht biedt ook op de koudste dagen bescherming. De katers van dit ras zijn veelal groter en forser dan de poezen en ze hebben flinke katerwangen. De BKH-katten worden in veel verschillende variëteiten en kleuren gefokt.

Karakter
Het karakter van het BKH-ras laat zich in een aantal woorden eenvoudig omschrijven: Zelfbewust, onafhankelijk, rustig, loyaal en lief. Echter laat de BKH niet met zich sollen; velen vinden het katten ‘die met vier poten op de grond staan’. Dankzij hun grote aanpassingsvermogen kunnen BKH-katten zowel op het platteland als op een bovenwoning leven.

Deze tekst is een bewerking van:

  • Esther Verhoef-Verhallen. 1997.Katten Encyclopedie. Rebo Productions. Lisse.
  • Esther Verhoef-Verhallen. 1997. De wereld van de Kat; De mysterieuze schoonheid van de kat, over aanschaf, opvoeding en verzorging en raskatten.  R&B. Lisse.
  • Stephe Bruin. 1993. Katten. Bosch & Keuning Uitgevers. Baarn
  • Dr. Bruce Fogle. 1997. The Encyclopedia of the Cat. Dorling Kindersley Ltd. London

De rasstandaard