De mensen achter de cattery

Hier vertellen we in het kort iets meer over onszelf:

Geneviève (Alidarso) is geboren in ’s Gravenhage. Tot halverwege 1996 heeft ze haar jeugd in Zoetermeer doorgebracht. Daarna is ze in 1996 verhuisd naar Rotterdam om aan de Erasmus Universiteit ‘Beleid en Management Gezondheidszorg’ te gaan studeren. In de herfst van 2001 is ze daar als doctorandus/Master of Sciences afgestudeerd. In 2009 besloot ze het over een andere boeg te gooien en in in België diergeneeskunde gaan studeren. In juli 2015 is ze daar afgestudeerd in de richting ‘Gezelschapsdieren’. Sindsdien is ze werkzaam als 1e lijnsdierenarts.

In 2017 en 2019 heeft ze als mededocent de kattengeneticacursus voor het NOKK gegeven.

Hier even iets over Raymond, geboren in Limburg, opgegroeid in de Achterhoek. Naast de katten vermaakt hij zich van tijd tot tijd met wielrennen. Als het hard waait (en niet te hard regent) kan je hem op het water op een (speed-)surfplank tegenkomen! Hij werkt als marketing product specialist bij een medical devices bedrijf in Zoetermeer. Eten en een lekker drankje, daar is ie ook gek op. Toen Geneviève besloot om te gaan studeren (voor dierenarts) zei hij iets geks: “Dan word ik keurmeester.” Inmiddels mag hij de Brits Kort-/langhaar (en aanverwante rassen), alsook de Rex-groep, Heilige Birmaan en Ragdoll keuren.

De start van onze cattery

Het moge duidelijk zijn, wij zijn liefhebber en fokker van de rassen Brits Korthaar & Selkirk Rex (zowel in kort als langhaar en soms ook zonder krullen: de Selkirk Straight). Af en toe kunnen we ook Brits langharen in onze Britten nesten hebben.

In 1999 kochten wij, na gespaard te hebben, onze eerste Brits Korthaar. Na zoveel enthousiaste verhalen van andere fokkers zijn we eens gaan showen en gingen we denken aan een eerste nestje. Het brittenvirus was aangeslagen en we komen er nu ook niet meer van af. We wilden wel via de officiële manier een nestje fokken en hierdoor zijn wij sedert 2000 geregistreerd als cattery via ‘Sociëteit van Kattenliefhebbers Neocat’.

De Selkirk Rex

De Selkirk Rex is al sinds dat we op zoek waren naar Britten in beeld. De Selkirk Rex is qua type en karakter te vergelijken met de Brits Korthaar. Alhoewel er subtiele verschillen in type zijn. Daarnaast zijn Selkirks over het algemeen speelser en aanhaliger dan Britten. Het grootste verschil verder is dat Selkirks een krullende/golvende vacht hebben en in zowel korthaar als langhaar erkend zijn. Helaas waren ze toen nog helemaal niet in Nederland te vinden. En wij waren nog te onervaren binnen de Catfancy (de kattenfokkerswereld), om er achter te komen hoe we dan wel aan zo’n prachtige kat konden komen. Nadat wij een aantal jaar Brits Kortharen gefokt hadden, begon het vinden van een mooie Selkirk Rex weer te kriebelen. In 2005, na bijna 3 jaar gezocht te hebben, kwam er eindelijk een prachtige Selkirk Rex bij ons wonen (Cassie). Cassie kwam uit HongKong uit cattery CurlyBurly en had naast Duitse ook Amerikaanse lijnen achter haar.


Karakter en gezondheid

Wij vinden het belangrijk om te fokken op karakter en gezondheid. Onze katten worden regelmatig ontwormd en indien nodig ontvlooid. Ze worden voor een dekking op Felv en Fiv getest en worden ze regelmatig op HCM en éénmalig op PKD (beide erfelijke aandoeningen) getest. Daarnaast worden ze jaarlijks geënt en staan ze onder toeziend oog van onze ‘in huis’ dierenarts, of indien nodig haar directe collega’s of specialisten.

Wij vinden het erg belangrijk dat ouderdieren op HCM en PKD getest worden en adviseren daarom ook altijd om een kitten aan te schaffen uit ouders waarbij deze testen uitgevoerd zijn.

Onze kittens zijn altijd in het bezit van een officiële stamboom, aangezien wij verplicht zijn om voor elk geboren kitten een stamboom aan te vragen. Een stamboom kost over het algemeen niet meer dan € 15,- voor een fokker, dus eigenlijk kan er geen reden zijn, waarom een raskat zonder stamboom verkocht wordt.

Wij zijn er niet op uit om alleen maar showkatten te fokken. Ook hoeven onze katten niet per se fokkatten te zijn. Onze katten/kittens zijn ten alle tijde eerst lieve huisgenootjes en daarna pas eventueel show- of fokkatten.
Bij ons wordt er bij de Brits Korthaar kittens dus geen verschil gemaakt in prijs tussen show-/fokkittens of kittens die daarvoor niet in aanmerking komen. We zullen wel eerlijk aangeven of een kitten naar onze mening (potentieel) geschikt is voor show of fok. Voor de Selkirk Rex geldt er wel een onderscheidt. De prijs is enigzins afhankelijk van kwaliteit van krul en type. Dit houdt in dat een Selkirk Straight over het algemeen voor een lagere prijs verkocht wordt dan een Selkirk Rex kitten. Voor al onze kittens geldt dat als wij een kitten niet geschikt voor de fok vinden, dan wordt deze ook niet als show/fokkat verkocht.


Geen kittenfabrieken

Onze poezen worden niet als kittenfabrieken gebruikt en krijgen maar 1 keer per anderhalf of twee jaar een nestje (een nestje is vaak een hele aanslag op het gestel van de moeder). Hierdoor hebben wij vaak maar 1 tot 3 nesten per jaar. Het kan ook voorkomen dat we een jaar helemaal geen nesten hebben. Dit ligt ook aan het feit of de poezen hun cyclus mee willen werken of dat een kater die wij uitgekozen hebben op het juiste moment ook beschikbaar is.  

Mochten mensen die een kitten/kittens van ons kopen, geïnteresseerd zijn om te gaan fokken, dan kunnen ze van ons verwachten dat wij ze altijd met raad en daad te woord willen staan. Wij vinden het belangrijk om hen hierin te begeleiden en wegwijs te maken (dit betekent niet dat wij dingen zullen voorschrijven, denken kun je zelf ook!).

Showen

Af en toe (soms vaak, soms minder vaak) showen we met onze katten. Momenteel in verband met Corona is natuurlijk weinig mogelijk. Ook doordat Raymond keurmeester is, is het op de shows waar hij keurt voor ons niet mogelijk om een kitten/kat uit te brengen voor competitie (aangezien dat niet toegestaan is). Het is leuk als de katten hun titels halen, maar wij vinden dat niet het belangrijkste. De gezellige contacten met medefokkers maken zo’n showdag namelijk gezellig. De meesten van ons wonen verspreid door het land of in het buitenland. Vaak heb je te weinig tijd om even op de koffie te gaan, dan is zo’n show een ideale manier om weer eens persoonlijk bij te babbelen. 
Tuurlijk zijn we trots om van een keurmeester te horen dat je een mooie kat gefokt hebt en nog trotser als we op het podium staan om een prijs in ontvangst te nemen. Maar zelf weet je ook wat de sterke en zwakke punten van je kat zijn. Een kat met veel titels is niet automatisch beter dan een kat met minder/geen titels of een kat die niet geshowd wordt. En per keurmeester kan het geprefereerde beeld ook verschillen. Er bestaat een vaste standaard naar waar een kat gekeurd wordt, maar deze is natuurlijk aan persoonlijke interpretaties onderhevig. Wij showen overigens alleen met katten die het leuk vinden om geshowd te worden of die geen grote bezwaren hiertegen hebben. Niets is vermoeiender om met een kat die geen zin heeft, te showen. Daarnaast loop je ook nog eens de kans dat een kat dan dagen erna nog chagerijnig is.

Naast traditionele shows, showen wij vaak met de Selkirk Rex ook bij TICA.

Bedrijfsmatig fokken

Onze cattery heeft een kvk nummer en heeft van de overheid een officiële ubn (uniek bedrijfsnummer). Dit is niet omdat wij een winstgevend bedrijf runnen. De wetgeving is dat laatste jaren steeds strenger geworden en iemand die fokt moet diploma’s hebben en één en ander op orde hebben. Wij zijn van mening dat ook 1 nestje ter wereld brengen onder fokken valt. Daarbij geldt eveneens dat volgens de wet iemand die dit doet er alles er aan gedaan moet hebben om de kittens gezond ter wereld te laten komen, dat de moeder ook alle zorg krijgt die ze nodig heeft en niet uitgebuit wordt. De grens tussen hobbyfok en bedrijfsmatig fokken wordt steeds kleiner.

Meer informatie over ‘bedrijfsmatig’ fokken kan gevonden worden op rvo.nl


Natuurlijk ben je ook welkom om eens een kijkje te komen nemen in onze cattery in Spijkenisse als we geen kittens hebben.


Groeten en misschien tot ziens,

Raymond, Geneviève en Gaétane